Hasiči čoraz častejšie zápasia s požiarmi suchej trávy

10.03.2010 Prešov

Vranov/Prešov/Michalovce 10. marca (TASR) - Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) sa v týchto dňoch podieľajú na likvidácii požiarov suchých porastov v regiónoch viacerých miest na východe Slovenska.
Od pondelka 8. marca tak zasahovali v okresoch Vranov, Humenné, Michalovce, Medzilaborce a Sobrance už viac ako v jedenástich prípadoch.
"Takzvaná sezóna vypaľovania suchej trávy sa pomaličky začína, od pondelka 8. marca vrátane dnešného dňa sme zatiaľ hasili dvakrát požiar porastov v Humennom, v jednom prípade sme zasahovali medzi obcami Čabiny a Sukov v okrese Medzilaborce, " uviedol pre TASR operačný dôstojník Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove Miroslav Skička. Zároveň dodal, že vo Vranovskom okrese sa zasahovalo za posledné tri dni asi v štyroch prípadoch. Horiaca tráva sa 8. marca hasila vo vranovskej mestskej časti Čemerné a na dvoch miestach pri obci Kamenná Poruba. O deň neskôr to bolo v obci Sačurov a pri bytových domoch na sídlisku Okulka na okraji mesta Vranov.
Hasiči v regióne Michaloviec zasahovali 8. marca v dvoch prípadoch, a to v Trhovištiach a Nižnej Rybnici pri Sobranciach. Nasledujúci deň to boli ďalšie tri výjazdy k horiacim porastom. "V Michalovciach najprv horelo na ulici Andreja Hrehovčíka, neskôr naši príslušníci zasahovali v obci Čierne Pole pri Veľkých Kapušanoch. Požiar trávy bol zlikvidovaný aj v Kristoch v okrese Sobrance, " informoval Jozef Dzurjovčín z Okresného riaditeľstva HaZZ v Michalovciach.
Každoročne zasielame do obcí upozornenia o zákaze vypaľovania porastov, ktoré sú hlásené v miestnych rozhlasoch. Ľudia sú však často nepoučiteľní a dôsledky svojho konania si uvedomujú často až vtedy, keď dôjde ku škode na majetku, " poznamenal Ľuboš Gedera z Okresného riaditeľstva HaZZ v Michalovciach. Ako dodal, príslušníci HaZZ vykonávajú v jarných mesiacoch preventívne výjazdy po vytýčených trasách a v mnohých prípadoch udeľujú za vypaľovanie trávy aj peňažné pokuty. Podľa Gederových slov sa môžu vyšplhať v prípade fyzickej osoby až do výšky 333 eur a v prípade právnickej osoby až do výšky 16.600 eur. "Ide naozaj o vážny problém, pretože s takýmto druhom požiarov sa z hľadiska ročnej štatistiky stretávame najčastejšie, " uzavrel Gedera.
Vypaľovanie porastov je v súvislosti so zákonom o ochrane pred požiarmi v priebehu roka zakázané. "Pre bežných občanov, ako aj podnikateľov je však po splnení určitých procesných úkonov povolené spaľovanie horľavých látok, " poznamenal Gedera. Ide o prípady, keď sú napríklad tráva či porasty pokosené a spaľované na vhodnom mieste, musí sa však zabezpečiť, aby sa oheň nemohol ďalej rozširovať.
 

Vyberte región